måndag 16 januari 2012

Bröd i gjutjärnsgryta

En gjutjärnsgryta kan man använda till nästa hur mycket som helst. Inte bara riktigt goda grytor uan också till exempel baka bröd för att få en sådär precis lagom saftigt bröd med hård och krispig skorpa.


Trenden att baka själv med enkla medel och att framförallt baka med hjälp av en gjutjärnsgryta kom självklart från New York, var annars. 2006 lade New York Times ut ett recept och videon nedan på ett bröd som i stort sett bakar sig själv utan nästan någon knådning alls. Enkelt och riktigt gott.Självklart var jag tvungen att testa att baka, men jag ville gärna blanda degen i min Assisent så det gjorde jag i tre minuter och lät den sedan jäsa i ca 18 timmar. Superfina bubblor på degen och det verkade som att den hade kommit igång på riktigt när jag hällde ut den på bakbordet, tyvärr var den på tok för lös, den var nästan rinnig. Ingen glutenstruktur alls och framförallt ingen chans att den skulle orka hålla formen när den jäste, det var bara att börja om.


För att ha ett gott bröd i morse valde jag att se till att jag kunde baka det i går kväll och resultatet var riktigt supergott. Precis så god skorpa som jag gillar och helt fantastiskt lite segt inkråm.


Ingredienser
3 dl fullkornsmjöl
4,1 dl vetemjöl (satsa på vetemjöl special, men kanske lite mindre mjöl då)
3,5 dl vatten
1 tsk torrjäst (bör nog ökas något)
1 tsk salt

Blanda samman alla ingredienser och knåda tills degen blir fast och släpper kanterna på bunken. Degen blir ganska lös, så läg inte i för mycket mjöl för att få den fastare. I Assistenten körde jag 4 min på lågväxeln och 6 min på mellanväxeln.


Låt degen jäsa övertäckt i bunken i ca 1,5 timmar tills den har blivit ungefär dubbelt så stor. Häll ut degen på bakbordet och vik degen några gånger över sig själv. Täck degen med en bakduk och låt vila i 10 minuter.


Lägg en kökshandduk i en vid skål (eller rund jäskorg) och strö över mjöl eller tex kli. Runddriv degen och lägg den i skålen med den släta sidan upp. Strö över lite mjöl eller kli och täck skålen med en handduk. Låt jäsa i en timme.


Sätt efter ca 30 min på ugen på 250 grader och ställ in din gjutjärnsgryta med locket lite på glänt så att den hinner bli riktigt varm. När degen jäst färdigt tar du ut grytan och stjälper ner degen, så att den släta sidan hamnar neråt. Ibland kan man behöva skaka lite på degen så den kommer på plats.


Lägg på locket på grytan och sätt in i ugen, sänk värmen till 230 grader. Ta efter ca 30 minuter av locket och grädda ytterligare 15-30 minuter. Bäst testar du om brödet är klart med att sticka in en termometer i brödet, klart är den vid ca 95 grader.


Ganska många bloggar skriver om New York Times receptet, så snart ska jag nog testa det igen och framförallt försöka få brödet att jäsa lite högre - troligtvis med ett starkare mjöl.
Kärlek, mat och folköl
Oskar
Baka bröd utan knådning
Kumminosten
Veggie nam nam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar