söndag 25 december 2011

Ragù alla Bolognese - Köttfärssås

Såhär på juldagen är det en utmärkt dag att laga en lite lånkokt köttfärssås. Man sätter igång grytan, värmer upp en kopp glögg och sätter sig framför brasan och bara känner hur den god lukten sprider sig. Jag är hemma hos föräldrarna över jul och tycker att det är superkul att kunna laga mat till fler än mig själv.I min jakt på den perfekta köttfärssåsen plockade jag återigen fram The Italian Cookery Course, och testade Ragù alla Bolognese. Den innehåller bland annat kycklinglever som gör den riktigt mustig. Början med att göra en soffritto och låta den ta tid att utveckla sig bidrar också till den djupa smaken.Ingredienser
Soffritto
1 dl olivolja
1 stor gul lök (200 g)
3 selleristjälkar (200 g)
1 lång bit citronzest
3 vitlökar
5 mellantora lagerblad
salt och peppar

Sås
600 g nötfärs
240 g bacon
200 g kycklinglever
2 dl rött vin
800 g plommontomater på burk
2 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 tsk salt

Börja med soffritton; hacka lök, selleri och vitlök mycket fint, värm upp olja i en gjutjärnsgryta och låt ingredienserna till soffritton svettas utan att ta färg i 10-15 minuter tills de är mjuka.
Finhacka under tiden bacon och lever och blanda ner i grytan med soffritton när den är klar. Låt köttet fräsa med och rör ofta tills det har fått färg och det mesta av vätskan har släppt och ångat bort. Häll i vinet och låt det koka i fem minuter och häll sedan i tomaterna. Skölj ur burarna med lite vatten och häll ner det med. Sänk värmen och låt puttra i en timme. Häll sedan i mjölken och låt sjuda vidare i 30 min. Smaka av med salt och peppar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar