torsdag 19 juli 2012

Baron Ricasolis köttfärssås

Jag är på ständig jakt efter den perfekta köttfärssåsen som jag tycker ska vara mustig och smakerna ska vara väl sammanflätade efter att ha puttrat flera timmar i gjutjärnsgrytan. Tidigare i år hittade jag detta receptet på DN.se som kommer ganska nära en perfekt köttfärssås, men det är inget man slänger ihop en vardagskväll även om den är väl värd väntan.


Som vanligt med riktigt bra köttfärssås går det utmärkt att dubbla satsen och frysa in.

Baronen Ricasoli verkar ha gjort lite allt möjligt men framförallt lär han vara känd för sitt chianti vin som fortfarande bär hans namn.


Ingredienser (6-8 port)
15 g torkad karl-johansvamp (eller blandad skogssvamp)
6 msk olivolja
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 morot
2 stjälkar selleri
1/2 kruka basilika
1/2 dl hackad persilja
500 g nötfärs
50 g fläskfärs
75 g kycklinglever
1 msk salt
2 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
5 tomater
3 msk tomatpuré
½ tsk nymald svartpeppar

Servera med riven parmesanost och en god pasta, till exempel pappardelle eller tagliatelle.

Gör så här
Blötlägg svampen 30 minuter i precis så mycket vatten att den täcks. Ta upp svampen, låt den rinna av i en sil eller på ett papper och finhacka. Spara blötläggningsvattnet. Låt svampen puttra i 2 msk olivolja i en gryta på svag värme tills det mesta av vätskan kokat in vilket tar ca 10 minuter.

Hacka lök och vitlök fint och rör ner i grytan och låt fräsa ytterligare 5 minuter under omrörning tills de börjar mjukna, men utan att tar färg. Tärna under tiden morot och selleri och hacka basilika och persilja grovt. Blanda ner i grytan och låt sjuda på svag värme ca 30 minuter under lock, rör om då och då.

 
Bryn under tiden nöt- och fläskfärs i stekpannan i omgångar i resten av oljan och smula sönder den med en gaffel. Tillsätt färs och den putsade och finhackade levern i grytan, salta och låt sjuda ytterligare 15 minuter.



Höj värmen, tillsätt vin och blötläggningsvattnet från svampen och låt det koka upp. Sänk värmen och låt grytan sjuda minst 2 timmar under lock. Ta av locket mot slutet om det blir för mycket vätska och späd med mer vatten om det skulle bli för torrt.



Skålla tomaterna i hett vatten och skala dem när de svalnat en aning. Kärna ur dem och dela i  tärningar, rör ner dem i grytan. Tillsätt tomatpuré och smaka av med svartpeppar. Låt alla smaker gifta sig i 15-20 minuter medan du kokar pastan.

 
Servera med riven parmesanost och en god pasta, till exempel pappardelle eller tagliatelle.


Det verkar som att receptet finns på lite olika ställen som t.ex. Allt om Mat och Sista Styvern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar