måndag 9 juli 2012

Kyckling jalfrezi - het indisk kycklinggryta

Om pizza är riktigt typisk svensk snabbmat är indiskt helt klart klassisk brittisk snabbmat. "The local Indian" ligger ungefär lika tätt som pubarna och att ha sin favorit bland "curries" är lika självklart som att veta om det är Hawaii eller capricciosa som är favoriten.

Jag har fastnat för den indiska kycklinggrytan "kyckling jalfrezi" som är på tomatbas och i de flesta fall inte helt slätmixad som många andra indiska rätter är. Den är också ganska spicy vilket jag gillar. Om man vill ha den mildare så uteslut den röda chilin, eller lägg till en om du vill ha en rätt med mer drag i.


Rätten tar lite mer än en timme att tillaga men är väl värd att låta få den tiden på sig att utvecklas. Vill man ha en snabbare variant nästa gång å går såsen utmärkt att frysa och så blandar man en lagom stor portion med kyckling och grönsaker nästa gång.


Ingredienser (4 port)
2-3 kycklingbröst
1 röd paprika
1/2 stor gul lök
2 röda chili (valfritt)
1 tsk malen koriander
1 tsk malen kummin
1 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala (kryddblandning)
1 handfull färsk koriander


Såsen:
1/2 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön chilli
0,5 l vatten
1 burk hela tomater
2 msk tomatpuré
1 msk malen koriander
1 msk malen kummin
1 tsk gurkmeja

Börja med att dela kycklingfiléerna i mindre bitar, ungefär 1-2cm stora. Blanda 1 tsk malen koriander med 1 tsk malen kummin och 1 tsk gurkmeja och vänd sedan ner kycklingen i blandningen. Se till att alla bitarna blir täckta. Ställ kycklingen i kylskåpet under tiden du gör såsen.


Dela och hacka löken, vitlöken och den gröna chilin. Fräs hälften av löken med vitlök och den gröna chilin i lite olja i din gjutjärnsgryta. Häll i vattnet när löken börjar få färg och chilin blivit mjuk. Låt sjuda under lock i 20 minuter.


Dela under tiden tomaterna i mindre delar, jag använde en sax men man kan också köra dem i en matberedare. Dock blir det en mycket finare sås då och jag gillar när det finns mer textur i tomaterna.

 
Hetta upp olja i en stekpanna och låt 1 msk malen koriander, 1 msk malen kummin och 1 tsk gurkmeja fräsa i nån minut och häll sedan ner tomaterna i pannan och låt sjuda i ca 10 min. Blanda sedan ner tomatsåsen i gjutjärnsgrytan tillsammans med tomatpurén. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter med locket på glänt.


Hetta upp en stekpanna och stek kycklingbitarna. hacka under tiden paprikan och chilin. Dra ner värmen när kycklingen börjar få en bra yta och blanda ner paprika, chili och den sista halvan av den hackade löken. Stek tills kycklingen är genomstekt och grönsakerna är mjuka.Blanda kyckling och grönsaker med såsen och låt sjuda i ytterligare 20 minuter. Rör ner garam masala och hackad färsk koriander precis innan den ska serveras.Servera med naanbröd och/eller ris. Jag tycker mango chutney är gott till och dämpar också hettan lite. 

4 kommentarer:

  1. Detta åt vi idag och det blev väldigt gott. Tack så mycket för ett riktigt bra recept ⭐⭐⭐⭐⭐

    SvaraRadera
  2. Tack för ett bra recept. Jag har en fundering om ingredienserna: Jag antar att det ska vara Spiskummin (engelska cumin) och inte kummin(caraway)?

    SvaraRadera
  3. hej, funkar det med ingrfära i ?

    SvaraRadera