söndag 6 december 2015

Ras el hanout kyckling i ugn

Tidigare i år köpte jag en burk med den Nordafrikanska kryddblandningen ras el hanout. Det är en blanding av ett dussin kryddor vilka traditionellt är de bästa kryddorna som kryddhandlaren har. Väldigt spännande blanding som fungerar bra i en gryta eller till och med att strö på en sallad.


Här har jag gjort en hel kyckling i ugn med en kryddpasta med tydlig citrussmak. Den använder detta receptet som grund.


Ingredienser
För rubben
3 msk olivolja
3 msk citronsaft (ca 2 små citroner)
2 msk sött paprikapulver
1 msk ras el hanout
1 msk färsk mynta
1 tsk salt
2 tsk citron zest
1 tsk malen svartpeppar
1 vitlökskyfta

Kycklingen
1 hel kyckling
2 små citroner
6 vitlöksklyftor

Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 200C. 


Blanda alla ingredienserna till rubben i en matberedare och mixa. Smaka av.


Gnid in insidan av kycklingen med ca 1/3 av rubben och fortsätt med de övriga delarna. Se till att hela kycklingen är täckt. Om du vill kan du även gnida in under skinnet över brösten och låren.

Stick hål i citronerna och stoppa dem i innanmätet på kycklingen tillsammans vitlöksklyftorna.

Stek kycklingen i ugnen i ca 45 minuter eller tills den är helt genomkokt.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar